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Regulations for Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) were 
published in the Federal Register on August 14, 2006, and became effective on Oct. 13, 
2006. In addition, supplemental Part B regulations were published on Dec. 1, 2008, and 
became effective on Dec. 31, 2008. Since publication of the regulations, the Office of 
Special Education and Rehabilitative Services (OSERS) in the U.S. Department of 
Education (Department) has received requests for clarification of some of these 
regulations. This is one of a series of question and answer (Q&A) documents prepared 
by OSERS to address some of the most important issues raised by requests for 
clarification on a variety of high-interest topics. Each Q&A document will be updated to 
add new questions and answers as important issues arise, or to amend existing 
questions and answers as needed.  
 
OSERS issues this Q&A document to provide States, State educational agencies 
(SEAs), local educational agencies (LEAs), parents, and other stakeholders with 
information regarding the IDEA requirements relating to individualized education 
programs (IEPs), evaluations, and reevaluations. This Q&A document represents the 
Department’s current thinking on this topic. It does not create or confer any rights for or 
on any person. This guidance does not impose any requirements beyond those required 
under applicable law and regulations. This Q&A document supersedes the 
Department’s guidance, entitled: Questions and Answers on Individualized Education 
Programs (IEPs), Evaluations and Reevaluations, January, 2007. 
 
The revised Part B regulations include significant changes related to: 
 
(1) IEPs for children with disabilities who transfer from one public agency to another 

within the same school year;  
 

(2) allowing IEP Team participants to be excused from attending IEP Team meetings;  
 

(3) specifying when other agency representatives that are responsible for providing or 
paying for transition services must be invited to IEP Team meetings; 
 

(4) parental consent for initial evaluations and reevaluations for determining eligibility 
for Part B services; and  
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(5) timelines for conducting the initial evaluation for determining whether the child 
qualifies as a child with a disability under Part B of the IDEA and what the 
educational needs of the child are.  

 
Generally, the questions and corresponding answers presented in this Q&A document 
required interpretation of the IDEA and its implementing regulations; the answers are 
not simply a restatement of the statutory or regulatory requirements. The responses 
presented in this document generally are informal guidance representing the 
interpretation of the Department of the applicable statutory or regulatory requirements in 
the context of the specific facts presented and are not legally binding. The Q&As in this 
document are not intended to be a replacement for careful study of the IDEA and its 
implementing regulations. The IDEA, its implementing regulations, and other important 
documents related to the IDEA and the regulations are found at 
http://IDEA.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cregs%2C. 
 
If you are interested in commenting on this guidance, please e-mail your comments to 
OSERSguidancecomments@ed.gov and include IEPs, Evaluations and Reevaluations 
in the subject of your e-mail, or write to us at the following address:  
 

Patricia Guard 
U.S. Department of Education 
Potomac Center Plaza 
550 12th Street, SW, Room 4108 
Washington, DC 20202 
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E. RELATED SERVICES 
 
Authority:  The requirements for related services are found in 34 CFR 

§300.34. 
 
 
Question E-1: Can artistic and cultural services, such as music therapy, be 

considered related services under the IDEA? If so, are there 
qualifications in the IDEA for personnel to provide such services as 
related services? 

 
Answer: Related services means transportation and such developmental, 

corrective, and other supportive services as are required to assist a 
child with a disability to benefit from special education. Related 
services can include artistic and cultural services that are 
therapeutic in nature, regardless of whether the IDEA or the Part B 
regulations identify the particular therapeutic service as a related 
service. The Department’s long-standing interpretation is that the 
list of related services in the IDEA and the Part B regulations is not 
exhaustive and may include other developmental, corrective, or 
supportive services (such as artistic and cultural programs, art, 
music, and dance therapy), if they are required to assist a child with 
a disability to benefit from special education in order for the child to 
receive FAPE. As is true regarding consideration of any related 
service for a child with a disability under Part B of the IDEA, the 
members of the child’s IEP Team (which include the parents, 
school officials, and whenever appropriate, the child with a 
disability) must make individual determinations in light of each 
child’s unique abilities and needs about whether an artistic or 
cultural service such as music therapy is required to assist the child 
to benefit from special education.  

 
If a child’s IEP Team determines that an artistic or cultural service 
such as music therapy is an appropriate related service for the child 
with a disability, that related service must be included in the child’s 
IEP under the statement of special education, related services, and 
supplementary aids and services to be provided to the child or on 
behalf of the child. 34 CFR §300.320(a)(4). These services are to 
enable the child to advance appropriately toward attaining the 
annual goals, to be involved and make progress in the general 
education curriculum, and to participate in extracurricular and other 
nonacademic activities, and to be educated and participate with 
other children with and without disabilities in those activities. 34 
CFR §300.320(a)(4)(i)-(iii). If the child’s IEP specifies that an artistic 
or cultural service such as music therapy is a related service for the 
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child, that related service must be provided at public expense and 
at no cost to the parents. 34 CFR §§300.101 and 300.17.  
 
Regarding the question about personnel qualifications for providers 
when an artistic or cultural service such as music therapy is 
considered a related service, Part B of IDEA does not prescribe 
particular qualifications or credentials for personnel providing 
special education and related services. Under 34 CFR §300.156(a), 
each SEA must establish and maintain qualifications to ensure that 
personnel necessary to carry out the purposes of Part B of the 
IDEA are appropriately and adequately prepared and trained. This 
responsibility includes ensuring that the qualifications for related 
services personnel and paraprofessionals are consistent with any 
State-approved or State-recognized certification, licensing, 
registration, or other comparable requirements that apply to the 
professional discipline in which those personnel are providing 
special education or related services. 34 CFR §300.156(b)(1). In 
addition, the SEA must ensure that related services personnel who 
deliver services in their discipline or profession meet applicable 
State qualification standards and have not had certification or 
licensure requirements waived on an emergency, temporary, or 
provisional basis. 34 CFR §300.156(b)(2)(ii). Therefore, if a child’s 
IEP includes an artistic or cultural service such as music therapy as 
a related service, the SEA would be responsible for ensuring that 
the child received that service from appropriately and adequately 
trained personnel, consistent with 34 CFR §300.156(b).  
 

 
 

Question E-2: Is a public agency responsible for paying for mental health services 
if the IEP Team determines that a child with a disability requires 
these services to receive FAPE and includes these services in the 
child’s IEP? 

 
Answer:  The IEP Team for each child with a disability is responsible for 

identifying the related services that the child needs in order to 
benefit from special education and receive FAPE. These services 
must be included in the child’s IEP in the statement of special 
education, related services, and supplementary aids and services, 
to be provided to, or on behalf of, the child to enable the child to: 
advance appropriately toward attaining the annual goals, be 
involved and make progress in the general education curriculum, 
participate in extracurricular and other nonacademic activities, and 
be educated and participate with other children with and without 
disabilities in those activities. 34 CFR §300.320(a)(4)(i)-(iii). Mental 
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health services provided as a related service must be provided at 
no cost to the parents. 34 CFR §§300.101 and 300.17.  

 
An IEP Team may consider whether mental health services are 
provided as counseling services (34 CFR §300.34(c)(2)) or social 
work services in schools (34 CFR §300.34(c)(14)). Under 34 CFR 
§300.34(c)(2), counseling services are defined as including 
services provided by qualified social workers, psychologists, 
guidance counselors, or other qualified personnel. Under 34 CFR 
§300.34(c)(14)(ii), social work services in schools includes group or 
individual counseling for the child and family. However, under 34 
CFR §300.34(c)(5), the public agency would not be responsible for 
paying for mental health services that constitute medical treatment 
for a child by a licensed physician except to the extent that the 
services are for diagnostic and evaluation purposes only.  
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